Dokumentarni film Strah ostane

screen-shot-2016-09-23-at-14-22-28-copy

Dokumentarni film Strah ostane (v produkciji z RTV Slovenija) je poskus razumevanja, kako vojna in internacija predrugačita človeka in kako opredeljujeta narod.

Ker raziskav o vojni, povojni travmi in medgeneracijskem prenosu travme v Sloveniji ni, kot skupnost malo vemo o tem. Iz tujih raziskav je znano, da se vojna travma zareže v nevrobiologijo naslednjih generacij in se izraža v nasilju, osebnostnih motnjah, odvisnostih, samomorilnosti, političnem diskurzu in tudi v samopodobi ljudi.

Izhodišče za nastanek dokumentarnega filma je fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci, avtoric, novinarke Saše Petejan, fotografinje Mance Juvan in zgodovinarke Urške Strle. Avtorske fotografije Juvanove, na katerih so še redki živeči interniranci, so narekovale vizualno podobo filma. Ritem mu dajejo prikazi likovnih del, nastalih v fašističnih taboriščih, ki jih hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Namen dokumentarnega filma je ohranjanje zgodovinskega spomina na fašistična taborišča in na internacijo. Hkrati spodbuja refleksijo o vplivu travmatičnih izkušenj na posameznika in na družbo.

Oglejte si film ali kliknite na zgornjo sliko

Title: Strah ostane / Fear Stays
Fašistična koncentracijska taborišča za civiliste 1942-43 / Fascist concentration camps for civilians 1942-43

Scenarij: Saša Petejan
Režija: Dušan Moravec
Direktor fotografije: Jure Nemec
Montaža: Martina Bastarda
Glasba: Drago Ivanuša

Produkcija: ©PRODUKCIJA RTV SLOVENIJA 2014 / Radijo-televizija Slovenia