Zadnji pričevalci razstava / dogodki

Potujoča razstava Zadnji pričevalci je bila prvič odprta septembra 2013 v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Od tega časa dalje je razstava potovala po Sloveniji.

Razstava govori o vplivu kršenja človekovih pravic, ki je bilo zagrešeno pred sedmimi desetletji in je bilo nato pozabljeno. Odraža tako moč in globoko ranljivost preživelih in pogosto ponuja intimen pogled na našo problematično preteklost – na sorazmerno neznane internacije civilistov v italijanska fašistična taborišča med drugo svetovno vojno.

Razstavo sestavljajo portreti preživelih Slovencev in/ali njihovih družinskih članov, skupaj s fotografijami osebnih predmetov in krajev, kamor so internirali ljudi: Kampor (otok Rab), Gonars (Italija), Visco (Italija), Chiesanuova (Italija) in Visco (Italija).

S pomočjo niza razstavnih dogodkov nameravamo odkriti vplive, ki so jih te upodobljene zgodbe internirancev imele na različne generacije gledalcev. Razstavni prostor se je pogosto spremenil v čustveni prostor, v katerem so močni občutki zmede in osuplosti nad neznano preteklostjo prišli v ospredje; in v prostor, v katerem je prihajalo do izmenjav anekdot, informacij in globokega sočutja med preživelimi, njihovimi sorodniki in gledalci.

Veseli bomo vabil za gostovanja po vsem svetu.

Potrebujete več informacij?
Za podrobnejše informacije nam pišite na naslov: info@guardiansofthespoon.com